A helykódos raktározás alapfogalma és kialakítása

A helykódos raktározás alapfogalma és kialakítása

A helykódos raktározás alapfogalma és kialakítása

Mielőtt megismerjün a helykódos raktározás fogalmát és a szükséges eszközöket, célszerű lehet tisztázni néhány alapvető kifejezést a raktári feladatokkal kapcsolatban. A raktározási alapfogalmak olyan kifejezések, melyeket gyakran használnak a raktározási tevékenységek során.

  • Raktár: egy épület vagy épületrész, amelyben tárgyakat, árukat stb. tárolnak
  • Rakodó: az a személy, aki rakodótevékenységet végez, például árukat rakod egy teherautóba
  • Rakodóterület: a rakodásra alkalmas hely, ahol az árukat tároló raklapokat, konténereket stb. rakodják
  • Raktári hely: a raktárban az áruk tárolására szolgáló egyes helyek, ahol az árukat tároló egységek (pl. raklapok, konténerek) elhelyezésre kerülnek
  • Készlet: az a mennyiségű áru, amely jelenleg a raktárban áll rendelkezésre
  • Készletnyilvántartás: a raktárban lévő áruk folyamatos nyilvántartása, amely lehetővé teszi az áruk helyének és mennyiségének pontos nyomon követését
  • Készletmozgás: az áruk raktározása során bekövetkező változások, például áruk újrakészítése, átmozgatása vagy eladása
  • Készletforgalom: az áruk raktározása során bekövetkező áruk mozgásának összesített mennyisége egy adott időszakban.


Ezek csak néhány példa a raktározási alapfogalmak közül. A raktározás számos további fogalmát is használhatják, például a raklapmozgatás, a rakodómunka, a raktári ellenőrzés stb.

készletkezelő szoftver

Mit jelent a helykódos raktározás?

A helykódos készletkezelés egy olyan raktározási rendszer, amelyben minden raktári helynek van egy egyedi kódja. A helykód segítségével azonosítható és elérhető a raktárban lévő áruk tárolási helye. A helykódos raktározás lehetővé teszi az áruk gyorsabb keresését és elérését, valamint segít a raktári helyek hatékonyabb kihasználásában.

A helykódos raktározásban az áruk tárolási helyét egy számrendszer segítségével jelölik. A számrendszer általában a raktár szerkezetét és elrendezését tükrözi, például a raktár szintjeit, az áruk tárolására szolgáló raklapok sorait stb. A helykód lehet például egy szám, amely az áru tárolási helyének szintjét és sorát jelöli, vagy egy betű-szám kombináció, amely az áru tárolási helyének raklapját azonosítja.

A helykódos raktározás lehetővé teszi az áruk nyomon követését és a raktár menedzsmentjét is. Például a raktári rendszerben tárolt adatok alapján könnyen nyomon követhető az áruk mozgása és eladása, valamint a raktár készletének állapota. A helykódos raktározás használatával a raktári munkafolyamatokat is optimalizálhatjuk, például a rakodás és az áruk átmozgatása során.



Milyen eszközökre van szükségem a helykódos raktár kialakításához?

A helykódos raktár kialakításához szükség lehet néhány alapvető eszközre.

  • Raklapok: az áruk tárolására szolgáló raklapok, amelyeken az árukat elhelyezhetjük a raktárban.
  • Konténerek: nagyobb mennyiségű áru tárolására alkalmas eszközök, amelyekben az árukat elhelyezhetjük.
  • Készletnyilvántartó rendszer: a raktárban lévő áruk folyamatos nyilvántartását lehetővé tevő szoftver vagy hardver, amely lehetővé teszi az áruk helyének és mennyiségének pontos nyomon követését.
  • Készletmozgás nyilvántartó rendszer: az áruk raktározása során bekövetkező változások (pl. újrakészítés, átmozgatás, eladás) nyomon követését lehetővé tevő szoftver vagy hardver.
  • Rakodóeszközök: a rakodás során használt eszközök, például emelőműves, emelőszalag stb.
  • Jelölőeszközök: a raktári helyek jelölésére szolgáló eszközök, például címkék, címkenyomtatók, adatgyűjtők, stb.


A fentiekben csak néhány példát említettünk a helykódos raktár kialakításához szükséges eszközök közül. A helykódos raktár kialakításához további eszközök is szükségesek lehetnek, például a raktári helyek számától, méretétől és áruk tárolására szolgáló egységek számától függően.

Vedd fel a kapcsolatot velünk

Érdeklődsz a szoftverünkkel kapcsolatban, írj bátran!

Segítségre van szükséged?

Ha nem találod a választ és szükséged van segítségre

Regisztrációdat hozd létre most,
fizess később!

Próbáld ki 10 napig ingyen, kockázatok és kötöttségek nélkül!